Hogyan rakjam le?

 

A padlószőnyegnek illetve a PVC-nek a lerakását akár mi magunk is elkészíthetjük, nem kell szakembert hívni hozzá, ha néhány fontos dologra odafigyelünk.

 

 

PVC padló lerakása:

 

Aljzat előkészület: Az aljaznak száraznak és simának kell lennie.

Telepítési terv: Fontos, hogy mielőtt hozzákezdünk a telepítéshez, a szobának, az anyagonak és az aljzatnak minimum 17 C fokosnak kell lenniük.

Hagyjunk minden anyagot akklimatizálódni legalább egy éjszakát a telepítés előtt.

Ragasztóanyag: A tökéletesen telepített padlóhoz tökéletes ragasztó kell. Ezért fontos, hogy abból a lehető legjobb minőséget vásároljuk meg.

Rétegkarcolás és vágás: Egy jó kezdés meghatározó fontosságú: fordítsunk különös figyelmet az első ív lefektetésére! A megfelelő telepítési eszközök használata nagyban elősegíti a tökéletes végeredményt.

A ragasztó használata: Tartsuk be a gyártó által ajánlott száradási időt, majd hajtsuk a PVC-t a ragasztóanyagra, dörzsöljük az ívet a közepétől kezdve a széléig, a levegő kiszorításának érdekében. Ha elő van írva, hengereljük a felületet először keresztben, majd hosszában. Távolítsunk el minden felesleges ragasztóanyagot.

A telepítés után bizonyosodjunk meg, hogy a szoba kellőképpen szellőzik, a ragasztó száradásának érdekében. Jobb, ha nem használjuk a frissen telepített padlót, amíg a ragasztó meg nem száradt teljesen, ami normál körülmények között körülbelül 2 napig tart.

Hegesztés: Miután a ragasztó kellőképpen megszáradt, ami általában több napot vesz igénybe, a PVC padló lapjait funkcionális, dekorációs vagy higiéniai okokból összehegesztjük. Hegesztőanyag minden semleges színben kapható, ami tökéletesen illik bármelyik kollekcióba.

Ahhoz, hogy professzionális végeredményt kapjunk, a padló padlószegélylécekkel, élvédőkkel, vagy lezáró profilokkal lesz teljes.

 

 

 

Padlószőnyeg lerakása:

 

A padlószőnyegnél hasonló módon járhatunk el, mint a PVC lerakásánál.

Aljzat előkészület: A szőnyegpadló lerakása előtt az aljzatnak száraznak, tisztának, simának és egyenletesnek kell lennie.

Telepítési terv: A lerakáshoz 15-20C fok az ideális hőmérséklet, és a páratartalom 55-60%-os lehet. Friss betonalap esetén a nedvesség páratartalma nem haladhatja meg a 2,5%-ot. Ha a beton páratartalma nem megfelelő, nem fog megkötni a ragasztó, így a padlószőnyeg feljöhet, elmozdulhat.

A padlószőnyeg alá, fektessünk padlószőnyeg alátétet.

Ügyeljünk arra, hogy a legtávolabbi faltól haladjunk a visszahajtott alátét felé, nehogy a falhoz szorítsuk magunkat.

A ragasztó használata: A padlószőnyeg esetében 2 féle ragasztó közül választhatunk:

  1. Választhatunk sima padlóra lehelyezhető ragasztót,  
  2. Vagy kétoldalú ragasztót.

Érdemes úgy venni padlószőnyeget, hogy legalább 5cm-rel nagyobb legyen.

Ügyeljünk továbbá arra is, hogy az alátét és a padlószőnyeg között ne legyen egyenletlen felületek, simítsuk ki a szőnyeget, amennyire csak tudjuk.

Beszabás: Kampós késsel készítjük. Toldás esetén ügyeljünk a szálak irányára illetve a pontos beállításra.

Szegélyzés: Történhet behúzós szegéllyel, vagy kábelcsatornás szegélyléccel.

 

 

Nemes-Madarász Nóra

Loading...