Hogyan válassz szőnyeget?

A szőnyegek otthonosságot és nyugalmat varázsolnak bármely helyiségbe, nélkülük a szobák ridegnek és befejezetlennek tűnhetnek. A szőnyegek felhasználását sokféleképpen variálhatjuk. Amellett, hogy hátteret biztosítanak bútorainknak, kiemelhetjük velük egy helyiség összetartozó tereit, vagy épp elválaszthatjuk a különböző funkcióval bíró szobarészeket. Hangelnyelő hatásuk miatt csendesebbé, hőszigetelő hatásuk miatt télen melegebbé, nyáron hűvösebbé teszik a szobát. Szőnyegek használatára tehát szükség van, nem véletlen, hogy egy szoba legmeghatározóbb textilje általában a szőnyeg.

 

 

Szőnyegválasztásnál ezt mindenképp figyelembe kell venni. A szőnyeg stílusa, színe, anyaga erőteljesen befolyásolja majd a szoba hangulatát. Ezért a vásárlás előtt feltétlen érdemes átgondolni a következő szempontokat.

 

 

Hova szeretnénk szőnyeget tenni: vannak lakások ahol minden helyiség szőnyegezve van, vannak ahol csak bizonyos szobák, például a gyerekszoba, a nappali – ez csupán a mi ízlésünktől függ. A helyszínekkel összefüggésben gondoljuk át a minőségi kérdéseket is: egy jó minőségű szőnyeg általában nem olcsó, de jóval strapabíróbb, mint filléres társai. Az aktívan igénybe vett területekre, így az étkezőbe, gyerekszobába, érdemes a legjobb minőségű szőnyeget választani, a ritkábban használt szobákba, például a hálószobába, tehetünk más minőségű szőnyeget. Ami biztos: a Myfloor szőnyegeivel nem lehet tévedni, hiszen itt az egyszerűbb darabok is magas minőséget képviselnek.

 

 

A következő kérdés a szőnyeg anyaga, mely összefüggésben áll felhasználásának helyével: az aktívan használt helyiségekbe nem javasolt egy hosszú szálú shaggy szőnyeg, az étkezőben a takarítás, a gyerekszobában a játék ütközik nehézségekbe egy süppedős szőnyegen. A nappaliba, vagy a hálószobába viszont bátran választhatunk ezekből, hiszen barátságos, meleg hangulatot teremtenek. Az étkezőbe, gyerekszobába inkább rövid szálú, de tömött szőnyegek valók, ezek könnyen tisztíthatók, de a földön ülve, vagy akár hasalva is kényelmesen lehet rajtuk játszani.

 

 

Ha a „hova, milyen minőségű és anyagú szőnyeget válasszunk” kérdéseken túljutottunk, érdemes a stílussal foglalkozni. Nem mindegy, hogy milyen a szoba berendezése: klasszikus, modern, skandináv, vagy vintage? Mindig mérlegeljük a vásárlás előtt, hogy a szőnyeg passzol-e a már meglévő bútorainkhoz, illetve az életstílusunkhoz, de a határainkon belül merjünk kísérletezni – egy jól megválasztott szőnyeggel egy egyszerűbb berendezést is felpezsdíthetünk. Például modern, geometrikus mintájú szőnyegekkel remekül színesíthetünk egy visszafogott, egyszerű bútorokkal berendezett szobát.

 

 

A stílus kérdéséhez kapcsolódik a szín és a forma kiválasztása is. Színek tekintetében eldöntendő kérdés, hogy a szőnyeg csak hátteret ad bútorainknak, vagy domináns elemnek szánjuk a szobában és a berendezés többi darabja lesz inkább visszafogott. Emellett fontos összhangban állnia a helyiségben használt egyéb textilekkel, például a függönyökkel, párnákkal, illetve a falak színeivel, vagy adott esetben a falon használt tapéta mintájával.

 

 

Bátran játszhatunk a színekkel, egy natúr bútorokkal berendezett szobát remekül fel lehet dobni egy színes, vidám szőnyeggel. A szőnyegek formája általában téglalap, ami szinte minden helyiségben használható, ennek ellenére vegyük számításba, hogy léteznek más alakú szőnyegek is. Ha a szőnyeget a nappali igazi díszének szánjuk választhatunk a Myfloor webáruházból pálmalevél alakú szőnyeget, de a gyerekszobát is feldobhatjuk kör, vagy akár maci, bárány mintázatú és alakú szőnyeggel.

 

 

Ha mind stílusban, mind színben kiválasztottuk a nekünk tetsző darabokat, már csak a megfelelő méretet kell megtalálnunk. A jó méret meghatározásában többféle szabályra is támaszkodhatunk, melyekről bővebben is olvashatunk a blogbejegyzések között itt, de a lényeg: ne csak a szemünkre hagyatkozzunk. A csupán képeken, vagy bemutatóteremben függő szőnyeg látványa csalóka lehet és nem biztos, hogy a szobába leterítve is akkora, amekkorának gondoltuk. Vásárlás előtt tehát mérjük le a helyiségeket és a kívánt mérethez eső legközelebbi méretet válasszuk.

 

 

A szőnyegválasztást érdemes tehát gondosan mérlegelni, a praktikus megfontolások mellett a szőnyeg igazodjon a szobák, bútorok, dísztárgyak stílusához, valamint a mi életvitelünkhöz, mert így fogjuk igazán otthonosan érezni magunkat lakásunkban.
Kísérletezzünk mindemellett bátran, a Myfloor webáruházban rengeteg színes, mintás, 3D-s, illetve különleges anyagú, formájú szőnyeg közül válogathatunk. A honlapon való eligazodást a termékek csoportokra bontása, valamint különböző szűrők segítik, de ha elakadnánk vevőszolgálat is segíti a tájékozódást és a termékválasztást.

 

Pokorni Flóra

Loading...