Középkorból üzen a dekoráció 1.

2017-08-03 0 Vélemény Lakberendezés,

Középkorból üzen a dekoráció 1.

 

A középkorban a tehetős, nemes családoknál hatalmas portrék készültek, hogy megörökítsék a családtagokat, tisztelegjenek őseik előtt. Igazi aranykora volt ez a festményeknek, a nemesemberek igyekeztek minél méretesebb, gazdagabb, fényűzőbb képpel fémjelezni jólétüket.

 

A modern kor beköszöntével a művészek és megrendeléseik nem korlátozódnak az egyház, vagy a nagy vezetők portré-megrendeléseire, szerencsére mára már nagyfokú alkotói szabdsággal rendelkeznek, s ezáltal mi, magunk is a saját ízlésünknek megfelelően szépíthetjük környezetünket. Számtalan lehetőség szolgál ihletként otthonunk berendezésének kialakításakor, csak győzzünk választani! 

 

A technika és a nyomdaipar fejlődésének következtében szerencsére már nem kell milliomosnak lenni ahhoz, ha egy híres festőművész munkáját képzeljük el a tágas nappaliban, vagy irodánkban a vezetői asztalnál ülve, hátunk mögött a falon. A leghíresebb alkotások reprodukcióit vásárolhatjuk meg az eredeti ár töredékéért, legyen az egy egyszerű, virágos , vagy egy klasszikus csendélet, akár egy híres építményt ábrázoló fotó, biztosan nem tudunk mellényúlni, ha a szoba alapszíneivel egyező, harmonizáló kompozíciót állítunk össze.

 

Manapság a legnépszerűbb dekoráció a falikép, kerettel, vagy vakrámával, a különböző alapanyagok számtalan variációt kínálnak. Nagy divat napjainkban a több képből álló kompozíció, ahol a képek mérete is eltérő lehet, de nem csupán egymás mellett mutatnak jól, hanem egyenként, önálló képként is megállják a helyüket. A legjobb hatást nagy térben való elhelyezésükkel érhetjük el, hiszen messziről, összképben érvényesülnek a legjobban.

 

Mielőtt azonban döntenénk egy-egy alkotás mellett, mindig tartsuk szem előtt a harmóniát és az ízlésességet. Könnyen előfordulhat, hogy bizony a kép nem illik a környezetébe, akkor a művészi hatást és a  harmóniát is romboljuk. Ha a festményt a szoba hangulatához választjuk, jobban hangsúlyozhatjuk otthonunk melegét.

( Folytatjuk )

 

Vélemény szövege

Loading...