Milyen virágokat érdemes a lakásban tartani?

2017-02-10 0 Vélemény

Nyakunkon a tavasz, így azt hiszem aktuális téma a növények tartása otthonunkban. Én személy szerint kevésbé vagyok alkalmas olyan növények gondozására, amik viszonylag sok törődést igényelnek. Általában vagy elfelejtem megöntözni őket, vagy pont túlöntözöm.

Az elmúlt 4 évben, mióta külön élek a szüleimtől, megfordult pár növény az otthonunkban, ezek közül mutatom be azokat, amik túléltek nálam minimum 1 évet:)

 

Vitorlavirág:

 

A vitorlavirág (Spathiphyllum) nagyon elegáns növény, gyönyörű hófehér virágok, fényes zöld levelek jellemzik és a gondozása sem bonyolult.

A vitorlavirág minimális törődést igényel. Fény és melegkedvelő növény, de nyáron a forró közvetlen napfényt nem bírja. Tavasszal és ősszel tartsuk félárnyékban. Télen közvetlenül is érheti fény és a hőmérsékletet tartsuk 10-12 fok felett. Az elnyíló virágokat és hervadó leveleket a szárak tövénél vágjuk le.

A vitorlavirág öntözését tekintve nyáron bőségesen, télen visszafogottan öntözzük, de vigyázzunk, hogy a növény földje soha ne száradjon ki.

Személyes tapasztalat:  Én azért szeretem ezt a virágot, mert nem kell figyelnem arra, hogy mikor kell locsolni. Jelez nekem, még pedig amikor vízre van szüksége, lekonyulnak a levelek. Amint megöntözöm, körülbelül 5 perc múlva újra a régi pompájában tündököl a virág. 

 

 

 

Orchidea:

 

Az orchideák tartásával kapcsolatban még él a régebben elterjedt hiedelem, miszerint kényes, nehezen nevelhető növények. Ez azonban csak részben igaz. Számos, a mi éghajlatunkon is  könnyen nevelhető és virágoztatható faj és hibrid létezik, melyek nevelése még a kezdő orchidea kedvelőknek is sikerélményt okoz.

Az orchideák tartásának két legalapvetőbb feltétele a sok fény és a magas páratartalom biztosítása. 

Öntözését tekintve, soha ne álljon alatta a víz, és a permetezéssel is óvatosan bánjunk. Ha növény alatt vagy a leveleken megáll a víz, akár ki is rohadhat a növény.

Mit tegyünk a növénnyel, ha elvirágzott? A növényen maradt virág szárát vágjuk le, így másod virágzásra serkentjük a növényt. Fontos a megfelelő és rendszeres tápanyag utánpótlás. Erre a célra vásároljunk orchideák részére gyártott speciális tápoldatot. Öntözésnél érdemes esővizet, vagy szénsavmentes ásványvizet felhasználni.

Személyes tapasztalat: 2 féle orchideám van, Phalaenopsis más néven lepkeorchideám, illetve Dendrobium Nobile vagyis vesszőbokor orchideám. Mindegyik virágot átlátszó cserépben tartom, mert a gyökerek is ugyanúgy igénylik a fényt. Locsolását tekintve, Én általában 2-3 hetente locsolom őket. Olyan helyen vannak, ahol csak félig éri őket nap, és mivel a lakásunk elég párás, így például most is virágzanak. 

 

 

 

 

Fűszernövények: (Rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, snidling, petrezselyem…stb)

 

Bár a fűszernövények nem kimondottan lakásba valók, de ha egy napos ablakot választunk nekik, tökéletesen elélnek ott is. A fűszernövényeket inkább a kertbe ajánlom, de a teraszon is megállják helyüket. Alapvetően a fűszernövények a leghasznosabb növények, mert nem csak szépek, de ehetők is, és rengeteg jótékony hatással rendelkeznek.  Ezek a növények gond nélkül növekednek a teraszon/erkélyen, gyakran még szebbek és dúsabbak lesznek, mint némelyik balkon növény. A kisebb erkélyre ültessünk apró kis cserepekbe fűszernövényeket, a nagyobbakra, pedig edényekbe, balkonládába is termeszthetjük őket.

Gondozását tekintve a locsolásnál inkább a tövét locsoljuk a fűszernövénynek, 1-2naponta érdemes locsolni. Ha pedig kivirágzik, vágjuk vissza. A fűszernövényeknél ez gyakran előfordul. Ha szeretnénk magunknak vágni főzéshez/sütéshez, akkor lehetőség szerint az új hajtásokat vágjuk le. Arra még figyeljünk, hogy míg a bazsalikom inkább a kora délutáni napot szereti, addig a rozmaring, akár egész nap elvan a napon.

Személyes tapasztalat: Nekem a kis teraszomon mindig van bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, és a tavalyi évben megpróbáltam paprikát és paradicsomot is ültetni, szerencsére sikerrel jártam.
Gondozását illetően szerintem nem igényel sok törődést, naponta vagy 2 naponta egyszer kell locsolni, esténként. 

 

 

Illetve egy kép, mely tanácsot ad, hogy mit mivel ültessünk össze: 

 

 

 

 

Vélemény szövege

Loading...