A szőnyeg készítés története – 1 rész

Közzétette Myfloor Péter 2016-06-21 3 Vélemény Trendek & ötletek,Álmaid otthona,Szőnyeg kisokos,

Mi egy szőnyeg feladata, rendeltetése?

 

A szőnyeg egy olyan textília, amelynek a rendeltetése, hogy beborítsa a padlózatot, a falakat, bútorokat. Fontos tulajdonsága, a hő-és a hangszigetelés, és a díszítés, a kényelmi komfort növelése.

 

Milyen anyagból készülhetnek a szőnyegek?

Két főcsoportot különböztetünk meg.

  1. a természetes anyagból készültek.
    Ilyen a növényiek: szizál, kókusztrost, az állatiak: gyapjú, mohair
  2. a mesterséges anyagból készültek: természetes alapúak: viszkóz
    szintetikusak: PA, PES,PAN,PP

Mi is az a PA?

Szintetikus alapanyagú poliamid szál.

A poliamid szál a gyenge ásványi és szerves savaknak, a lúgos anyagoknak is ellenálló anyag. A szálaikat utólag is lehet színezni. A hőre viszont ez az anyag érzékeny, ami a hőrögzítésnél és a terjedelmesítésüknél jól kihasználható. Az ebből az anyagból készült szőnyegek sokkal magasabb értékűek, tartósabbak a polipropilén szálakból készült padlóburkolóknál. Jelentős igénybevételű padlók esetén ezért célszerűbb a 100%-ban PA szálakból szőtt szőnyeget választani.

Mi is az a PES?

Szintetikus alapanyagú poliészter szál.

A poliészter lágysága miatt plüss szőnyegekhez használják.

Tartós, jól tűri a piszkot, de kevésbé ruganyos.

Mi is az a PAN?

Szintetikus alapanyagú poliakrilnitril szál.

Fénnyel és időjárással szemben valamennyi természetes és mesterséges szálasanyag között a legellenállóbb.

A szintetikus szálasanyagok között a legközelebb áll a gyapjúhoz.

Mi is az a PP?

Szintetikus alapanyagú polipropilén szál.

A polipropilén szálakból szőtt szőnyeg anyagok csak anyagukban színezhetők, utólag nem, és kiváló a vegyszerállóságuk. Vízfelvételük elhanyagolható, és ezért könnyen tisztíthatók. Ennek az anyagnak a hőszigetelő tulajdonsága pedig jobb, mint a gyapjúé.

 

Milyen ragasztókat használnak a szőnyeggyártásban?

Régen enyvet és keményítőt használtak, ma többnyire egészségre ártalmatlan szintetikus anyagokat.

Majd amikor már beszél is, különleges, magával ragadó történeteket mesél, azokat, amiket az Ő szőnyegén nap-mint nap megél.

Mai bejegyzésünkben ismerkedjünk meg a kézzel készült szőnyegekkel.

 

Első nagy csoportjuk a szövött szőnyegek.

Ezeket kilim és tortorontáli néven ismeri a világ. Jellemzője, hogy a hosszirányú láncfonalak közé a mintázatnak megfelelő színű vastagabb vetüléket vetnek be. A vetülékfonal nem fut végig a szőnyeg szélességében, hanem ahol a minta véget ér, ott vagy visszafordul, vagy elvágják a szálat, ezért láncirányú nyílások találhatók rajtuk. Mindkét oldalon használhatóak, geometriai minták jellemzik ezeket.

A torontáli szőnyeg vagy Erdélyben vagy Bulgáriában készül hagyományosan. Világos alap, és szögletes, élénk színek jellemzik. (Láncfonala lenből vagy kenderből, vetüléke gyapjúból készül.)

 

Másik nagy csoportjuk a csomózott szőnyegek.

A kézzel csomózott szőnyegek szerkezeti felépítése nagyon hasonló a szövetek felépítéséhez, de a szőnyegek megjelenése velúr típusú. Ezt úgy érik el, hogy 2-2 láncfonalra gördesz vagy szenné csomózással méretre vágott gyapjú, selyem vagy esetleg pamut fonaldarabkákat hurkolnak

 

 

 

Harmadik csoportjuk a hurkolt szőnyegek.

Egyik legismertebb változata a Kaukázus környékéről származó szumak szőnyeg. Ez egy lánc és 2 vetülékrendszerből készül, melyek közül az egyik a díszítő vetülék. Ez mindig 4 láncfonal fölött, és 2 alatt halad át,  így alakítja ki a mintázatot.

E két utóbbi típusnál a száltakaró/flór felület elfedi az alapkelmét. Fontos jellemzőjük, hogy a flórtakaró és az alapkelme a kézi szőnyegeknél mindig egyidejűleg készül. (Alapkelméjük vászonkötésű.)

A szőnyeg flórfelületének sűrűségét, illetve mintázatát, finomságét a m2-kénti csomószámmal jellemzik. Ez 40-600 ezer csomó között változhat a fonal vastagságától függően. Készítésük lassú, fáradságos és munkaigényes.

 

A csomózott és hurkolt szőnyegeket keleti, egyszerűen perzsaszőnyegnek szokták nevezni. Általában téglalap alakúak és egy bordűr szél, és tükör középrész jellemzi ezeket. Lehetnek kazettamintásak is. Élénk színek és korlátlan mintázási lehetőségek jellemzik. A színeknek szimbolikus jelentése van. (pl.: vörös az öröm, szerencse, gazdagság színe)

 

Díszítő motívumaik rendkívül gazdagok lehetnek:

• mértaniak

• a szegélydíszek cikkcakk vagy betű formájúak

– növényi motívumok:

– virágok, levelek, indák, ágak, fák

• medalionok

• állatok

• mesefigurák

• feliratok, írásjelek

• mohamedán vallási motívumok

Tartósságukat hátappretúra anyagok felvitelével lehet növelni. Ezek rendkívüli komfortot biztosítanak, hiszen puha, rugalmas felületűek, és így kényelmes járást biztosítanak.

• Jó a meleg tartó képességük.

 

Tisztíthatóságuk

A felhasznált nyersanyagtól és a színezéktől függ, itt a flórfelület anyaga a döntő. Ezt a szőnyeghez mellékelt tisztítási útmutatón köteles a gyártó feltüntetni.

A szőnyegeket csak óvatosan szabad porszívózni, és érdemes vegyileg tisztítani az igénybevételtől függően, meghatározott időnként.

 

Következő bejegyzésünkben a gépi szőnyegekről írunk majd.

3 Vélemény

Nelli:
2016-07-13, 14:21:33
Válasz

Komment: Érdekes, hogy az enyvvel és keményítővel ragasztott szőnyegtől eljutottunk például a foszforeszkáló szőnyegig, mint ez: http://myfloor.hu/delfines-gyerekszonyeg Ezeknek a gyártásáról is lesz pár sor a következő bejegyzésben?

Myfloor Péter:
2016-08-03, 11:21:32, myfloor.hu
Válasz

Myfloor válasz:Kedves Nelli!Augusztusban írni fogunk, hogyan készülnek ezek a különleges szőnyegek.

Somogyi Ferenc:
2016-08-30, 11:21:23
Válasz

Kedves Myfloor Péter! Érdeklődéssel olvastam a szőnyeggyártás történetét! Kézi csomózású szőnyeget is árusítanak? Főleg egyiptomi és iráni szőnyegek érdekelnek. Az egy cm2 re eső csomózás száma hogyan befolyásolja a szőnyeg árakat? Üdv: Somi

Vélemény szövege

Loading...