Tisztítási, ápolási tanácsok

 

PVC:

 

A PVC esetében nem nagyon kell különösen nagy igényt fordítani a takarítására, mivel elég egyszerű kezelni a felületet.

 

Tisztítási tanácsok: A PVC padlók esetében a tisztítás során a porszívóé a főszerep. A porszívónak inkább a kefés fejét érdemes használni, mert az az apróbb, darabos szennyeződéseket is teljesen eltávolítja. Ha a padlón odaszáradt, odatapadt kosz van, azokat célszerűbb inkább az anyagában kárt nem tevő tisztítószerrel letakarítani.

Ápolási tanácsok: A meleg víz hatására elszíneződhet a padló, ezért esetenként érdemes súroló krémmel megtisztítani a felületet. Ha pedig mattá válik a padló, kifejezett erre a célra kifejlesztett tisztítószereket kaphatunk, amitól a padló visszanyeri a régi fényét.

 

 

Szőnyeg:

 A szőnyeg tisztítása már nagyobb odafigyelést igényel, mert különböző behatások például; bútorok tologatása, vagy a kíméletlen porolás, károsíthatja a szőnyeget.

 

Tisztítási tanácsok: A szőnyegeket ritkán poroljuk, mert a szálak megsérülhetnek, akár kijöhetnek. Inkább porszívót használjunk, amennyiben lehetséges heti rendszerességgel.  Ha a szőnyeg mérete engedi, akkor fordítsuk a szőnyeget fejjel lefelé, és rázzunk ki belőle annyi port, koszt, amennyit csak tudunk. Majd utána porszívózzuk le a szőnyeg hátát is, illetve tisztítsuk meg a helyét is, mielőtt visszaraknánk a szőnyeget az eredeti állapotába. A szálak a vizet sem kedvelik igazán, ezért csak indokolt esetben alkalmazzunk nedves tisztítást.

Ápolási tanácsok: A porszívózással megelőzhetjük, hogy a szennyeződések a szőnyeg felületéről beivódjanak a szálak közé, mert ha összegyűlik a kosz, akkor a szőnyeg kopását okozhatják.

 

 

Padlószőnyeg:

 

Mivel a padlószőnyeg általában nagy felületen van, ezért hamarabb koszolódhat. Ha megfelelően ápoljuk, akár több éven keresztül is megtarthatja régi formáját.

 

Tisztítási tanácsok: Ha kosz kerül a padlószőnyegre, akkor ne kezdjük el dörzsölni a felületet, hanem próbáljuk meg felitatni a szennyeződést, akkor elkerülhetjük, hogy a kosz a szálak közé beivódjon.   Utána nagyon alaposan ki kell porszívózni a szőnyeget, hogy a feloldott szennyeződés illetve a tisztítószer teljesen eltűnjön. Így a takarítása is könnyebb lesz.

Padlószőnyegek esetében fontos a heti akár többszöri porszívózás, mivel nagy felületen van, ezért nagyon sok port szív magába.

Ápolási tanácsok: Annak érdekében, hogy szőnyegünk ugyanolyan színű legyen, mint újkorában, érdemes folttisztító habbal takarítani időközönként.

Egy idő után a padlószőnyeg magába szívja a kellemetlen szagokat. Ahhoz, hogy ez a szag eltűnjön a szőnyegből, szórjunk le rá szódabikarbónád bőségesen, majd egy porszívó segítségével, porszívózzuk bele a rostokba.

 

 

Lábtörlő, szennyfogó:

 

Egy jól átgondolt lábtörlő lehelyezésével, akár a kosz 80-90%-át leszedhetjük a cipőtalpakról, ezért elengedhetetlen kelléke a lakásunknak, akár kültérre vagy beltérre.

 

Tisztítási tanácsok: Ha olyan lábtörlőnk van, ami gumis, akár magasnyomású vízzel is tisztíthatjuk, de a mosógépbe vagy mosogatógépbe is betehetjük. Nagyon könnyen leoldódik a szennyeződés róla.

Az otthoni lábtörlők esetében a cipőtalpat többszőr ismételve töröljük bele a lábtörlőbe, ezáltal dörzsölődik le a szennyeződés és esetenként a lábunkat dobogtatva rázzuk le a cipő oldalán maradt latyakot, nedvességet. A szennyfogó ezzel szemben önműködően dolgozik. A jól megtervezett hosszúságú és járófelületű szennyfogó rendszer automatikusan, járás közben tisztítja meg a talpakat.

Ápolási tanácsok: A porszívózáson kívül, nem igényel nagy odafigyelést a lábtörlő ápolása.

 

 

Nemes-Madarász Nóra

Loading...